Mange typer av konkurranser

Det finnes mange ulike typer av billøp, og når vi prater om billøp så tenker vi ikke på konkurransene eller mesterskapene, men heller sjangrene, eller grenene hvor biler blir brukt til å konkurrere. Så med det i sikte så kommer vi til å prate om ulike former for billøp, uten å tenke på konkurransene i og for seg. Den kanskje aller mest kjente er billøpene som foregår innen reglene Formula. Der tilhører blant annet Formel 1, som er den høyeste klassen regulert av FIA. Det blir kalt for for formel siden det er en mengde regler som alle de deltagende må følge. Formel 1 er definitivt den mest kjente og populære bilsporten i hele verden, og blant de individuelle løpene så er det Monaco Grand Prix som er den aller mest kjente.

Den neste er GT, eller sportscar racing. Har du spilt Grant Turismo så vet du hva vi prater om, og dette er biler bygget for konkurranse. De er ofte prototyper, og hastighene man kommer opp i her er ganske vanvittige. Om vi flytter fokuset til USA så er det stock car som er det absolutt mest populære. det heter jo National Association for Stock Car Auto Racing, eller NASCAR som vi kjenner det. Banene der er ovale, og det går rundt og rundt, i helt ekstremt mange runder. Det handler veldig mye om utholdenhet i disse typene løp.

En som var veldig populær i Norge blant ungdom, spesielt å se på er Drag Racing. Det er veldig enkelt å forklare hvordan det skal skje. Man setter to biler opp mot hverandre i en rett strekning, og den som kommer først i mål vinner. Banene er enten 200 eller 400 meter lange. Her kan man se vanlige biler, eller biler som bygget for dette, og det er jo da hastigheter som kommer opp til flere hundre kilometer i timen på veldig kort tid. Spennende er det jo helt klart.

En variant som er populær her i Norge er rally. Og vi tenker i all hovedsak på den typen som WRC er, men også rallycross. Rallycross er en ganske nord-europeisk gren, og vi har mange nordmenn som har konkurrert i toppen der. WRC ble spesielt populært i Norge etter at Petter Solberg ble verdensmester i 2003, men man ser jo nå at den populariteten har dalt, da vi ikke har noen profiler lenger. Eller noen som vi håper kan faktisk vinne. Man kjører på ulikt terreng, som på asfalt, snø, is og grus, og det stiller ulike utfordringer til førerne.

En som ikke får veldig mye oppmerksomhet i Norge er noe som heter Production Car Racing. Det består av biler som er umodifiserte, altså at man ikke har ordnet på de. Det er begrenset hva man kan gjøre, og det er biler som man kan kjøpe selv, selv om de naturligvis er veldig dyre. Her finner du biler fra selskap som Audi og Porsche.

Det finnes naturligvis flere billøp enn dette, som blant annet monster truck, men disse følte vi har aller størst status rundt om i verden.